De terrassen in Deurne stroomden maandag eindelijk weer vol. (Foto: Marius van Deursen)

We mogen weer!

vrijdag 5 juni 2020 - 10:32|Bram Vannisselroij

DEURNE - Na ruim tweeënhalve maand konden mensen eindelijk weer genieten van een hapje en een drankje op de terrassen in Deurne. Maandag om klokslag 12.00 uur openden de horecagelegenheden aan de Markt de deuren. Dat was voor het eerst sinds de sluiting op zondag 15 maart. Dit gebeurde wel onder strikte voorwaarden. De verwachte chaos bleef uit.

Even voor 12.00 uur worden de laatste voorbereidingen getroffen door het personeel voor de heropening. Niet veel later slenteren de eerste mensen de Markt op. Het is voor zowel de klant als de uitbaters even wennen. Binnen zijn maximaal 30 gasten toegestaan. Bezoekers moeten reserveren en altijd aan een tafeltje zitten. Iedereen moet anderhalve meter afstand houden, behalve mensen die een huishouden vormen en tweetallen.

Voor een bezoek aan een restaurant of café checkt het personeel tijdens een gesprek of de bezoeker een gevaar vormt voor de andere gasten of het personeel. Spelregels In Deurne verloopt dit allemaal vrij ordentelijk. Op een bord staan de spelregels beschreven en de oproep om je eerst te melden bij een speciale inchecktafel.

De anderhalve meter wordt door de dorstige gasten redelijk goed in acht genomen ziet ook Marjo van Hoek, uitbaatster van eetcafé De Potdeksel. “Af en toe moet je klanten op het terras wel even waarschuwen, maar over het algemeen gaat het goed. Ook het personeel houdt zich perfect aan de voorschriften.” Vriendengroepen gaan veelal in een grote kring zitten om toch met iedereen te kunnen praten. Zo zijn er wel meer creatieve, maar ook praktische oplossingen om toch gezellig en verantwoord op het terras te zitten.

Af en toe moet je de klanten op het terras even waarschuwen

De gemeente Deurne heeft de ondernemers meer terrasruimte gegeven. Hiervoor hoefden zij geen vergunning aan te vragen. Wel moesten de ondernemers een plan van aanpak en een plattegrond indienen. Volgens Van Hoek ging dit in goed overleg tussen de verschillende restaurants en cafés. Toch kan ze minder gasten ontvangen, aangezien er maximaal twee mensen aan een tafeltje mogen zitten. “Als er een gezin langskomt dan kunnen we ze natuurlijk wel bij elkaar zetten.”

De tafels en stoelen staan door de maatregelen uitgestald tot aan het gemeentehuis. Een nadeel is dat op vrijdag een groot deel van de terrassen moet wijken voor de weekmarkt. Van Hoek hoopt dat daar snel een oplossing voor gevonden wordt, maar is vooral blij dat ze eindelijk weer open mag zijn. Dat is hard nodig ook, want de afgelopen maanden hadden de uitbaters in Deurne het financieel zwaar.

Door de coronamaatregelen mochten de etablissementen geen bezoekers ontvangen. Sommige restaurants boden een bezorg- of afhaalservice aan. De kroegen bleven noodgedwongen op slot. De eigenaren van de cafés met een terras zagen het met lede ogen aan. Zeker gezien het prachtige weer van de afgelopen weken. Er werden zo enorm veel inkomsten misgelopen, terwijl de vaste lasten doorliepen.

Van Hoek verwacht dat de omzet van De Potdeksel fors zal dalen als de coronacrisis nog lang duurt. “Ik denk dat we blij mogen zijn als we de helft van de normale omzet draaien.” NOW-regeling Veel ondernemers konden gebruik maken van de NOW-regeling. Bij deze regeling krijgen werkgevers een deel van het salaris dat ze uit moeten keren aan hun werknemers vergoed door het rijk. Zo kunnen de lonen van het personeel ‘gewoon’ uitgekeerd worden.

Inmiddels is de regeling verlengd tot 1 oktober. Volgens Van Hoek zitten er nog heel wat haken en ogen aan de NOW. “Zeker in het begin was het niet goed geregeld. Naast de financiële klap was het natuurlijk ook emotioneel zwaar. Een lege markt, geen kermis of evenementen, ’s avonds was alles donker. Het was een drama.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Toine Manders bezorgd over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gevaar voor volksgezondheid' BRUSSEL – Europarlementariër Toine Manders pleit voor een Europese standaard voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens de Heusdenaar laat de coronacrisis zien dat er op dat gebied nog veel te... 3 juli 2020 - 11:52
't Verzetje pakt toertochten weer op DEURNE - Wielertoerclub 't Verzetje in Deurne houdt zondag 5 juli drie toertochten over 116, 100 en 72 km. Alle groepen vertrekken bij het Cratoscentrum, Rembrandt van Rijnstraat 5 in... 3 juli 2020 - 10:33
Ondernemerscafé sluit seizoen online af DEURNE – Het Ondernemerscafé Deurne sluit op dinsdag 7 juli om 21:00 uur traditioneel, voor de zomerstop, af met een bomvolle editie. Vanwege het succes van de vorige live-uitzending heeft... 3 juli 2020 - 10:10
Speeltuin de Speuldries is weer open SINT JOZEFPAROCHIE - Speeltuin de Speuldries in Sint Jozefparochie is weer open. Wel wordt van de bezoekers verwacht dat ze zich houden aan de regels van het RIVM. Dat houdt... 3 juli 2020 - 10:05
Onderzoek naar Peelbrand levert nog niets op REGIO - Het politieonderzoek naar de Peelbrand heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Volgens de politie zijn er nog geen aanknopingspunten. Het onderzoek is echter nog in volle gang... 3 juli 2020 - 09:46
Weer vertraging voor spoortunnel DEURNE - De aanleg van de spoortunnel bij de Binderendreef in Deurne loopt weer een jaar vertraging op. Voor de bouw van de spooronderdoorgang is een treinvrije periode nodig. Wethouder... 3 juli 2020 - 09:32