Begin 2018 werd door wegenbouwers, gemeentebestuurders en vrijwilligers in Neerkant officieel het startsein gegeven voor de herinrichting van de dorpskern. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Drie dagen feest in Neerkant

vrijdag 24 mei 2019 - 09:44|Ine van Hal

NEERKANT – “De uitstraling van het dorp is enorm verbeterd. Het is best bijzonder wat we hier zelf voor elkaar gekregen hebben. Dat is een reden om feest te vieren en dat gaan we met z’n allen ook doen”, aldus voorzitter Ad Cosijn van Leefbaar & Vitaal Neerkant. Rondom Hemelvaartsdag zijn er drie dagen lang festiviteiten in het dorp in het kader van de opening van de nieuw ingerichte dorpskern. 

In het hele centrum van Neerkant is de riolering vervangen door een gescheiden riool, waarbij het regenwater afgekoppeld is. De bestrating van een groot deel van de Dorpsstraat en delen van de Sint Vincentriusstraat, de Moostenstraat, de Schansweg en de Uitleg is heringericht, nutsleidingen zijn vervangen en de openbare verlichting en het straatmeubilair zijn vernieuwd. Deze week wordt nog de laatste hand gelegd aan de herinrichting van een gedeelte van het voormalige kerkplein. Tussen de kerk en het kerkhof wordt een belevingsgebied aangelegd met een wadi en een aandenken aan de oude Sint Willibrorduskerk uit de 19deeeuw. De fundamenten van deze kerk werden blootgelegd tijdens de herinrichtingswerkzaamheden. 

Subsidies
Eind 2010 werd bekend dat Neerkant buiten de boot gevallen was voor een provinciale subsidie in het kader van het Integraal Dorpsontwikkelingsprogramma (Idop). Na een periode van veel plannen maken en overleg voeren tussen de gemeente Deurne en Leefbaar & Vitaal Neerkant ging begint 2018 toch officieel de schop de grond in voor de vernieuwing van de dorpskern.
De werkzaamheden zijn uitgevoerd met een fikse bijdrage van 250.00 euro vanuit het dorp. Dit bedrag is deels verrekend in de vorm van zelfwerkzaamheid door inwoners en is verder opgebouwd uit bijdragen van 60.000 euro van de Stichting Pro Neerkant en 7.000 euro door het Brabants Cultuurfonds. Met de bijdrage van Pro Neerkant kon onder meer een brug over de wadi gerealiseerd worden. Bij het Brabants Cultuurfonds loopt volgens Ad Cosijn nog een aanvraag voor een subsidie voor de aanleg van het belevingsgebied en het zichtbaar van de kerkruïne. 

"Het dorpscentrum met de pleinen en terrassen oogt nu veel meer open en groen"

Zelfwerkzaamheid
“Zonder deze zelfwerkzaamheid hadden we nooit gekregen wat we nu hebben in Neerkant”, aldus Ad Cosijn. “Voor de uitvoering van de Idops zoals in Liessel en Helenaveen, kon de gemeente rekenen op een bijdrage van de provincie van 1 miljoen op een begroting van 2 miljoen. De gemeente had voor het vervangen van de riolering in Neerkant circa 1 miljoen gereserveerd. Die werkzaamheden zijn naar voren gehaald en daarnaast is ruim acht ton begroot voor de herinrichting van het centrum. Dat een was een hele stap om te doen in een tijd van bezuinigingen. Met de 250.00 euro vanuit het dorp daarbij opgeteld zijn er heel veel dingen extra gebeurd, die anders waarschijnlijk nooit gerealiseerd zouden zijn.”
De projectgroep van Leefbaar & Vitaal Neerkant heeft tijdens de werkzaamheden voortdurend overleg gevoerd met de wegenbouwer. Tussentijds zijn de plannen her en daar nog wat bijgesteld. Zo is er extra groen aangeplant op verzoek van inwoners en het kerkbestuur. Vrijwilligers hebben het afkoppelen van regenwater van de woningen bij de rioleringswerkzaamheden zelf ter hand genomen. Ook de beplanting en het onderhoud van het groen in de dorpskern is door vrijwilligers uitgevoerd.
“Het dorpscentrum met de pleinen en terrassen oogt nu veel meer open en groen. Daar krijgen we veel complimenten over van bewoners en mensen die vanuit Meijel of Liessel door Neerkant rijden”, aldus Cosijn.

Feestprogramma
Rondom Hemelvaartsdag is het drie dagen feest in Neerkant. Woensdag 29 mei wordt een dorpsquiz gehouden in De Moost met na afloop een feestavond. Feestband Afslag 7 luistert de avond op. De dorpsquiz begint om 19.40 uur. Vanaf 19.15 uur kunnen teams zich aanmelden.
Donderdag 30 mei om 10.30 uur wordt midden in Neerkant een dorpsontbijt gehouden met optredens van Neerkantse verenigingen. Aansluitend om 12.00 uur is er een officieel moment rond de opening van de heringerichte dorpskern.
Vrijdag wordt voor alle kinderen tot 16 jaar uit Neerkant een vossenjacht gehouden door het nieuwe dorpscentrum. Voor informatie over deelname en aanmelden: odkneerkant@gmail.com. Voor de ouderen in Neerkant is vrijdag 31 mei vanaf 14.00 uur een Oudhollandse spellenmiddag in De Moost met zelfgemaakt gebak (Heel Neerkant Bakt) en muziek. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Deurnese stichting wil nieuwe ambulance aanschaffen voor Nepal DEURNE – Stichting Project Nepal uit Deurne roept op tot het doneren van geld voor de aanschaf van een nieuwe ambulance voor het Chitwan District in Nepal. In 2009 heeft... 17 januari 2020 - 09:37
Politie zoekt schennispleger in Liessel LIESSEL - Aan de Neerkantseweg in Liessel was maandag een schennispleger actief, die mogelijk ook al op meer locaties is gezien. De politie is op zoek naar de man. De... 14 januari 2020 - 08:53
Minder treinen tussen Deurne en Eindhoven DEURNE - Tussen Eindhoven Centraal en Deurne is er vertraging en rijden er minder treinen door een defecte trein. Reizers moeten rekening houden met zeker een uur extra reistijd. Naar... 14 januari 2020 - 08:40
In beeld: synchroonzwemshow 'Frozen' DEURNE - Zwemvereniging Deurnese Watervrienden viert dit jaar het vijftigjarig jubileum en het jubileumjaar werd afgelopen weekend afgetrapt met een synchroonzwemshow met Frozen als thema. In zwembad de Wiemel werd... 13 januari 2020 - 10:34
Drugshandel in de Peel neemt toe PEELREGIO – De criminaliteit in de Peelregio is aan een opmars bezig, blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Diens onderzoeksredactie nam landelijk zestien veelvoorkomende delicten onder de loep, zoals inbraken,... 10 januari 2020 - 10:16
Tweemaal zilver voor Bas van de Kerkhof op NK jongleren Bas van de Kerkhof van jongleergroep Hebbes Deurne heeft twee zilveren medailles gewonnen op het Open Nederlands Kampioenschap Jongleren, afgelopen weekend in Dalfsen. In een internationaal veld van deelnemers wist... 10 januari 2020 - 10:02