Ruth Vos heeft met hard werken en een positieve instelling de touwtjes van haar leven weer in handen genomen.

Gemertse Ruth Vos is inspirerende Nederlander

donderdag 3 augustus 2017 - 10:45|

GEMERT - Een negatieve gebeurtenis meemaken en dit ombuigen naar iets positiefs. Het is niet iedereen gegeven, maar de 27-jarige Gemertse Ruth Vos lukt het al tien jaar lang. Na een ernstig ongeval op haar zestiende moest ze alles opnieuw leren, zoals lopen, kijken, eten en praten. Nu spreekt ze langzaam en duidelijk en zet ze die kwaliteit in om anderen Nederlands te leren. Haar ouders meldden haar aan voor de verkiezing van de Gouden Venus van Milo; een onderscheiding voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. De Gemertse is een van de 17 genomineerden in de provincie Noord-Brabant.

In totaal zijn in heel Nederland 100 inspirerende mensen met een beperking genomineerd na een oproep via Facebook van het Dela Goededoelenfonds om kandidaten aan te melden. Zaterdag 30 september wordt de top 10 en de winnaar bekendgemaakt. Tot en met 15 september kan iedereen stemmen op www.goudenvenusvanmilo.nl.
Naast de gouden Venus van Milo krijgt de winnaar 10.000 euro, nummer twee en drie in de top 10 krijgen de zilveren en de bronzen Venus van Milo met daaraan een bedrag gekoppeld van 5.000 en 2.500 euro. De geldprijzen zijn bedoeld voor een goed doel waar de winnaar bij betrokken is. Mocht Ruth Vos een prijs winnen, dan is die bestemd voor Lev-groep waar zij Nederlandse les geeft aan buitenlanders.

Het onmogelijke bereikt
Ruth Vos werd bij het goede doelenfonds aangemeld door haar ouders Marjan en Vitalis Vos en haar broer Thijs. “Dat er een geldprijs aan verbonden was wist ik in eerste instantie niet eens. Wij wilden onze dochter gewoon eens in het zonnetje zetten. Sinds het ongeval heeft ze zoveel bereikt waarvan anderen zeiden dat het niet mogelijk was”, aldus moeder Marjan.
Ruth heeft als gevolg van een auto-ongeluk en een drie maanden durend coma hersenletsel opgelopen. Dit uit zich vooral in ataxie; een verstoring van de motorische coördinatie. "Mijn spieren doen niet wat ik wil." Al zeiden anderen dat het niet mogelijk was, het eerste wat Ruth na haar coma wilde leren was lopen en praten. “Dat waren mijn grootste doelen. Ander verlies je heel veel vrijheid. Dat wilde ik niet.”
Volgens haar moeder had Ruth een heel goede kinderfysiotherapeut uit Gemert. “Zij zag hoeveel kracht Ruth had. Samen hadden zij een motto: mogelijk maken wat onmogelijk zou zijn." Ruth kreeg negen maanden interne en later ambulante revalidatie. “Na twee jaar pakte zij haar Havo-opleiding weer op met als doel zoveel mogelijk deelcertificaten te behalen. Dit naast een zwaar en vol revalidatieplan. Haar doorzettingsvermogen is onuitputtelijk."

Bijenvolken en boomgaard
Ruth heeft een enorme interesse in alles wat met natuur en milieu te maken heeft. Ze was vrijwilliger bij Velt-Gemert en volgde een opleiding tot imker. “Nu heb ik mijn eigen bijenvolk thuis en nog enkele bij opa. Samen met mijn vader en mijn opa heb ik een boomgaard opgezet. Daar staan veertig bomen in met fruit en noten. Bij Velt heb ik veel geleerd over het onderhoud en het snoeien.”
Ruth leert volgens haar moeder ook veel van haar 91-jarige opa, die in het verleden fruitteler was. “In de boomgaard staan vooral veel oude fruitrassen. De boomgaard staat op de plek waar wij voorheen woonden aan de Wijnboomlaan. Het ongeluk is daar voor ons huis gebeurd. Dat was lang een verdrietige plek, die nu een positieve bestemming heeft gekregen.”

‘Ik laat me niet beperken door mijn beperking’

Opnieuw leren communiceren
Twee middagen in de week geeft Ruth Nederlandse les aan buitenlanders, met name ook aan vluchtelingen. Omdat ze opnieuw moest leren communiceren praat ze langzaam en met een duidelijke articulatie. Dat komt haar daarbij goed van pas.
Bovendien voelt ze volgens haar moeder goed aan wat vluchtelingen ervaren. “Zij heeft zelf ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren en wat het is als dat niet lukt. Hoe moeilijk het is alles opnieuw te moeten leren en je toekomst en je leven helemaal te moeten herzien. Dat schept een band.”
Na tien jaar revalidatie blijft Ruth zichzelf nog steeds nieuwe doelen stellen om zo ver mogelijk te komen. Volgens haar moeder is ze constant bezig en wil ze steeds vooruit.
Ruth vult aan: “Dat kun je ook maar beter doen. Zodra je stilstaat ga je achteruit. Ik laat me niet beperken door mijn beperking. Ik woon nu zelfstandig en dat gaat goed. Ik probeer alles positief te zien, niet te veel achterom te kijken, maar ook niet te ver vooruit.” Haar ouders Vitalis en Marjan hebben veel van Ruth geleerd. Marjan: “Zij heeft ons geleerd dat je zo dicht mogelijk bij jezelf moet blijven, en je eigen gevoel en hart moet volgen. Laat je niet leiden door wat anderen zeggen dat je moet doen. Waar een wil is, is een weg. Soms heeft die weg noodgedwongen een omleiding, maar met de juiste navigatie kom je op de juiste bestemming. De navigatie van Ruth staat nog altijd aan, want er staat nog steeds niet: bestemming bereikt.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Kerststallen in Sint Jozefparochie SINT JOZEFPAROCHIE - In de Deurnese wijk Sint Jozefparochie is door de inwoners en diverse organisaties een bijzondere kerstsfeer gecreëerd door in de hele wijk verlichte kerststallen te plaatsen. Vrijdagavond... 16 december 2018 - 11:40
Nieuwe komedie De Plankeniers LIESSEL - Toneelvereniging De Plankeniers speelt zaterdag 15 en zondag 16 december de komedie Ach, een pondje meer of Minder in De Kastanje, Hoofdstraat 62 in Liessel. Beide voorstellingen beginnen... 14 december 2018 - 16:12
Eerder aanleveren vanwege feestdagen DEURNE - Het Weekblad voor Deurne verschijnt ook tijdens de komende feestdagen. De verspreidingsdagen zijn donderdag 27 december en donderdag 3 januari. Vanwege de kortere productieweken sluiten we wel eerder... 13 december 2018 - 11:58
Stichting Vriendenkring Deurne-Batouri stopt DEURNE - Stichting Vriendenkring Deurne-Batouri houdt per 1 januari 2019 op te bestaan. Volgens secretaris Addie Smolders is het, zoals voor veel vrijwilligersorganisaties, steeds moeilijker om mensen te vinden die... 13 december 2018 - 11:39
Tweede keer Kerst in de Hei SINT JOZEFPAROCHIE - In de Deurnese wijk Sint Jozefparochie wordt door de inwoners en diverse organisaties een bijzondere kerstsfeer gecreëerd door in de hele wijk verlichte kerststallen te plaatsen. Vanaf... 13 december 2018 - 11:29
Inboedel gedumpt in het bos DEURNE - In een bos aan de Trienenbergweg in Deurne is dinsdagmiddag 11 december een berg gedumpt afval aangetroffen. In het bos werden onder meer een oven, een buggy, een... 11 december 2018 - 16:34