Tractoren voor het gemeentehuis van Gemert-Bakel. Boeren leverden vorige week donderdag uit protest hun sleutel in bij de burgemeester.

Provincie akkoord met versnellen maatregelen veehouderij

vrijdag 14 juli 2017 - 10:24|door Lonneke van der Spek

REGIO - Vorige week donderdag kwamen boeren uit de gemeente Gemert Bakel massaal met hun tractor naar het gemeentehuis om de sleutel van hun bedrijf in te leveren. Dit als protest tegen de plannen van de provincie om de verduurzaming van de veehouderij veel eerder in te voeren dan was afgesproken. Een dag later heeft de provincie haar besluit genomen, in het nadeel van de boeren. Maar de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) laat het hier niet bij zitten. "We maken sowieso een gang naar de rechter", aldus Huijbers, woordvoerder van ZLTO. "Gelukkig leven we in een rechtstaat en ik ben heel benieuwd of dit beleid standhoudt bij de rechter."

Om 13.15 uur op donderdagmiddag staat een groep agrariërs en afgevaardigden van de ZLTO te wachten op het Ridderplein. Allemaal met een sticker PS (Provinciale Staten) op de borst geplakt. In de verte is het geronk van de tractoren al te horen. Een paar minuten later komt de stoet aan agrarische voertuigen het Ridderplein op om pal voor het gemeentehuis te parkeren. Even later lopen boeren en leden van ZLTO samen het gemeentehuis binnen om hun sleutel in te leveren bij de burgemeester en hem te vertellen wat ze vinden van de plannen van de provincie.

Boze voorzitter
Als eerste richt de voorzitter van de lokale ZLTO-afdeling Huub van Hout het woord tot burgemeester Van Veen. “Hier staat een bezorgde voorzitter. Ik maak me zorgen om de toekomst van onze agrarische bedrijven. Hier staat ook een gefrustreerde en boze voorzitter. Het zijn vervelende woorden, maar het is niet anders. Ze zijn niet aan u gericht, maar aan een andere overheid een eind verderop. De provincie wil het verduurzamen van de agrarische sector versnellen, maar bedoelt hiermee dat ze de veehouderij versneld om zeep wil helpen. Namens alle aanwezigen vragen we uw steun om alles in uw vermogen te stellen om de provincie op andere gedachten te brengen.”

Voelbare emotie
Na de voorzitter van de ZLTO neemt Jose Boumans, boerin van een melkveebedrijf uit Bakel het woord. Met voelbare emotie doet ze haar verhaal. "We zijn hier met velen, maar toch moet ik ook zeggen dat een aantal mensen er vandaag niet kan zijn. Sommigen omdat ze met dieren werken, die zorg nodig hebben, maar ook een aantal omdat ze het gewoonweg niet kunnen opbrengen. Er zijn afspraken gemaakt. Die worden met handen en voeten getreden. Onbetrouwbaar heet dat."
Ook boerin Peggy van den Heuvel houdt een toespraak. "Steeds hebben we moeten investeren om weer aan de nieuwe eisen te voldoen. En iedere keer heb ik mijn kinderen moeten teleurstellen omdat we geen geld hadden voor dat leuke dagje uit, of die nieuwe kleren, want we hadden net een nieuwe luchtwasser gekocht. Steeds hebben wij ons aan onze afspraak gehouden. Maar de investeringen die we moeten doen, wegen niet op tegen de prijs die we ervoor terug krijgen. Wanneer is het genoeg? Als het aan ons ligt nu dus."

Teleurstellend
De burgemeester kan aan het einde van alle betogen niet anders dan alle hartenkreten meenemen en zorgen dat het signaal wordt doorgestuurd naar Den Bosch. “Het is wellicht teleurstellend voor u, maar het gesprek door de politiek zal toch daar gevoerd moeten worden”, aldus Van Veen. “Ik wens jullie heel veel succes morgen in Den Bosch.”
Een dag later heeft Provinciale Staten van Noord-Brabant na een marathondebat ingestemd met een pakket aan maatregelen voor de veehouderijsector. In 2022 moeten verouderde veestallen voldoen aan strengere eisen om stank en de uitstoot van fijnstof en ammoniak te beperken. Dit was aanvankelijk 2028. Ook besloot PS tot een onmiddellijke bouwstop voor geitenstallen vanwege gezondheidsrisico's voor de omgeving. Boerenorganisaties hebben al acties aangekondigd en ook rechtszaken en schadeclaims zijn zeer waarschijnlijk. De verwachting is dat in heel Brabant honderden bedrijven zullen verdwijnen.

'Door de strot geduwd'
Voorafgaand aan het debat vrijdag in Den Bosch spraken ruim dertig belanghebbenden in. Daarbij ook verschillende agrariërs en vertegenwoordigers van toeleverbedrijven uit de Peelregio. Zo sprak namens het Deurnese mengvoerbedrijf Voergroep Zuid directeur Wim Maaskant in. "Op de eerste plaats zijn wij vóór een verdere verduurzaming van de Brabantse veehouderij. Daarvoor zijn door de Brabantse veehouders in de afgelopen jaren al vele stappen gezet. Maar wij zijn tégen een beleid wat boeren door de strot gedrukt wordt en leidt tot het einde van een groot aantal veehouderijbedrijven in de provincie. Een koude sanering onder het mom van verduurzaming. Vele duizenden hardwerkende mensen en gezinnen worden hiermee in de hoek gezet", aldus Maaskant.

'Historische fout'
De coalitie in de provincie Noord-Brabant wordt gevormd door VVD, PvdA, D66 en SP. Zij stemden allen voor de plannen. De verdeeldheid binnen de politiek en de samenleving is groot. Oppositiepartij CDA Brabant noemt het besluit een historische fout. De Brabantse CDA-fractie stemde tegen en diende een motie van afkeuring in. Verschillende mileuorganisaties reageerden nadat de plannen waren aangenomen dan weer opgetogen. Zij zien het veelal als een eerste stap naar een verbetering van de leefomgeving.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Peelland Truckrun in beeld REGIO - De Peelland Truckrun trok vandaag weer luid claxonerend door de regio. Ruim 160 trucks reden in een konvooi door Deurne, Vlierden, Ommel, Asten, Someren, Liessel, Milheeze en Bakel... 22 april 2018 - 13:55
Al dertig jaar lachende gezichten REGIO - De Peelland Truckrun, georganiseerd vanuit de stichtingen Kansplusen Gejejongtrekt aanstaande zondag vanaf 11.00 uur door de regio. Ruim 160 trucks zullen in een konvooi door Deurne, Vlierden, Ommel,... 20 april 2018 - 16:38
Foto's: Brandweerwedstrijd Bakel BAKEL - Brandweer Bakel hield afgelopen zaterdag een brandweerwedstrijd. Zeven scenario’s uit de wereld van een brandweerploeg werden uitgespeeld. In tegenstelling tot de echte noodsituaties, waren geïnteresseerden nu juist wel... 16 april 2018 - 16:48
Poging overval in Bakel BAKEL - In Bakel heeft gisteren, vrijdag 13 april tussen 15.40 uur en 15.50 uur, een overval plaatsgevonden. Een chauffeur van een groothandel werd aan de achterzijde van Van de... 14 april 2018 - 10:02
Koninklijke Onderscheiding voor Peter van den Elsen GEMERT – Gisteren na afloop van het Gemerts Dictee stond Peter van den Elsen klaar om zijn verhaal af te steken toen ineens burgemeester Michiel van Veen binnen kwam. Die... 13 april 2018 - 15:33
Advertorial: 'Als kinderen krijgen niet vanzelf gaat…' ELSENDORP - In verwachting raken en een kind krijgen lijkt zo natuurlijk dat je er eigenlijk van uitgaat dat het moet lukken. Maar wanneer kinderen krijgen niet vanzelf gaat, is... 10 april 2018 - 13:24