Er wordt volop gebouwd aan de Europastraat nabij het centrum van Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Bergopwaarts bouwt in drie jaar 432 woningen

zaterdag 15 april 2017 - 13:20|Willie Thijssen

DEURNE - Chris Theuws stopt ermee. Na elf jaar verlaat hij woningbouwvereniging Bergopwaarts. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan als directeur-bestuurder bij woningstichting De Zaligheden in Eersel, een woningcorporatie in zijn geboortestreek. Donderdag 20 april is er een afscheidsreceptie in het hoofdkantoor van Bergopwaarts in Deurne. "Ik ben trots op wat we hier met elkaar hebben gepresteerd. Ik ga met een gerust hart weg."

'Wat was uitgesteld wordt nu kort na elkaar gerealiseerd'

Het honderdjarig jubileum van de woningbouwvereniging gaat hij net niet meemaken. Bergopwaarts werd in 1920 opgericht. Directeur-bestuurder Chris Theuws heeft een aanzienlijk deel van de bestaansgeschiedenis van de corporatie aan het roer gestaan. Per 1 mei zet hij zijn carrière voort bij woningstichting De Zaligheden in Eersel.
In de elf jaar dat Theuws directeur-bestuurder was, groeide Bergopwaarts uit tot een financieel gezonde corporatie met goede woningen en een stevige positie in de regionale woningmarkt. Theuws startte bij Bergopwaarts aan de vooravond van een langdurige crisis. Verschillende woningcorporaties kwamen het afgelopen decennium in de problemen vanwege onverantwoorde risico's, beroerde investeringen of financieel wanbeleid. Bergopwaarts wist schijnbaar moeiteloos aan de storm te ontkomen. Toch ging dat niet vanzelf, vertelt Theuws. "We hebben gewoon geen gekke dingen gedaan, dat vooropgesteld. Daar staat tegenover dat ook wij de bedrijfslasten omlaag hebben gebracht. En we hebben enkele nieuwbouwprojecten aangepast of getemporiseerd. De Europastraat in Deurne bijvoorbeeld. Dat is zo’n uitgesteld plan, maar daar wordt nu volop gebouwd."
Theuws ziet als een van zijn belangrijkste verdiensten dat Bergopwaarts is teruggegaan naar de kerntaak: het verhuren van woningen met veel aandacht voor de klant. "We hebben een paar jaar niet gebouwd vanwege de crisis en een pas op de plaats gemaakt. De komende drie jaar gaan we in totaal 432 huurwoningen bouwen in Deurne en Asten. Wat was uitgesteld wordt nu kort na elkaar gerealiseerd."

'Woningaanbod met tien procent verruimd'

Website bijna gecrasht
De Bloemenwijk in Asten heeft de laatste jaren een flinke ‘opfrisbeurt’ gekregen en in het Astense centrum is De Gitsels gereedgekomen. En er zijn ook nieuwe huurwoningen gebouwd aan de oostzijde van Asten, aan de Koestraat. Ook in Helmond zijn er de nodige projecten gerealiseerd zoals De Koning, het Paladium en de Eeuwsels. De woonservicezone St Jozef was het eerste grote project in Deurne bij zijn in diensttreding.
In de elf jaar tijd dat Theuws directeur is, is het woningaanbod met tien procent verruimd van 4.500 huurwoningen naar 5.000 huurwoningen. “Daarmee zitten we op een goede schaal.” De nieuwe huurwoningen zijn enorm populair, vertelt Theuws. “Toen de huizen van de eerste fase van de Europastraat in de verhuur gingen, crashte onze website bijna. In een paar weken tijd waren alle woningen verhuurd. De koopmarkt is voor veel mensen een moeilijk verhaal geworden. Vooral starters willen huren.”

'Juist relatief kleine projecten geven enorm veel voldoening'

Door elkaar
Behalve het grootschalige bouwproject aan de Europastraat gaat Bergopwaarts ook aan de slag met de voormalige huishoudschool aan de Kruisstraat. Daar worden in twee blokken vijftig appartementen gebouwd. De voormalige huishoudschool hoeft hiervoor niet gesloopt te worden. “De appartementen zijn niet voor één specifieke doelgroep. We vinden het beter dat iedereen door elkaar woont. Ouderen en jonge starters bijvoorbeeld. Dat werkt goed. Kijk ook naar De Droom en het Tweedelig-project in Asten en de samenwerking met het Regionaal Autisme Centrum. Dat is sowieso al iets waar we al jaren op inzetten. Juist dit soort relatief kleine projecten geven enorm veel voldoening.”

'Vroeger wilden we alles zelf doen'

Samenwerking
De directeur is naar eigen zeggen het meest trots op de samenwerking met andere partijen zoals de gemeenten, andere woningcorporaties, zorgorganisaties en aannemers. "Daarin hebben we grote stappen gemaakt. Vroeger wilden we alles zelf doen. Nu vragen we aannemers bijvoorbeeld om zelf met een goed plan te komen." Een fusie met een andere woningcorporatie lijkt een brug te ver. "We werken samen met andere woningbouwverenigingen. We bekijken elke twee jaar hoe we ervoor staan en of we sterker moeten inzetten op samenwerking."
Theuws heeft met Bergopwaarts drie verhuizingen meegemaakt. Eerst was Bergopwaarts gevestigd in Sint Jozefparochie en verhuisde in 2007 naar de Molenstraat in het centrum. Drie jaar later betrok Bergopwaarts het gloednieuwe kantoorpand aan de Dunantweg.

'Ik heb me hier altijd thuis gevoeld'

Geen blad voor de mond
Theuws is afkomstig uit de Kempen maar heeft in de Peel eenzelfde cultuur ervaren. “Eerlijke mensen die hard werken voor de kost. Ik heb me hier altijd thuis gevoeld. Mensen nemen hier geen blad voor de mond en dat is fijn. Daar kun je iets mee. Contact met de klant is eigenlijk het mooiste wat er is. Je krijgt gratis advies." Nu gaat hij terug naar zijn geboortegrond. “Ik wil nog iets betekenen voor de Kempen. Ik wil mijn expertise ten goede laten komen aan de Kempen." Wie Theuws opvolgt is nog niet bekend. De Raad van Commissarissen beraadt zich nog over de invulling.

Locatie Europastraat Deurne

Op de locatie aan de Europastraat worden nu in twee fases 95 nieuwe woningen gebouwd, bestemd voor jong en oud. Het zijn 73 sociale huurappartementen, 8 beneden- en 8 bovenwoningen (sociale huur) en 6 patio’s. De eerste fase omvat 53 woningen. Het zijn de appartementen gelegen aan de rotonde; hoek Molenstraat/Europastraat en het naastgelegen blok met beneden- en bovenwoningen aan de Europastraat. In de tweede fase worden 42 woningen gebouwd. Dan gaat het om appartementen en patio’s. De patio’s worden te koop aangeboden door Bots Bouwgroep. Als alles volgens planning loopt is fase 1 klaar in het vierde kwartaal van 2017. Vervolgens zal de bouw van de woningen in fase 2 starten.

Meer media
Chris Theuws.  Er wordt volop gebouwd aan de Europastraat nabij het centrum van Deurne. (Foto: Hein van Bakel) Er wordt volop gebouwd aan de Europastraat nabij het centrum van Deurne. (Foto: Hein van Bakel) Er wordt volop gebouwd aan de Europastraat nabij het centrum van Deurne. (Foto: Hein van Bakel) Er wordt volop gebouwd aan de Europastraat nabij het centrum van Deurne. (Foto: Hein van Bakel) Er wordt volop gebouwd aan de Europastraat nabij het centrum van Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Gerelateerde nieuwsberichten

Met Peelgids op pad in de Deurnsche Peel DEURNE - Staatsbosbeheer biedt regelmatig excursies aan in Nationaal Park De Groote Peel. Maar binnenkort kan je ook genieten van begeleide wandelingen in één van de andere Peelvenen; de Deurnsche... 14 augustus 2020 - 10:21
Wereldwinkel schenkt 1650 euro aan goed doel in Mexico DEURNE - Bij de sluiting van de Wereldwinkel in Deurne in december hebben de medewerkers spullen verkocht die werden gebruikt voor voorlichting. De opbrengst daarvan is geschonken aan een project... 14 augustus 2020 - 10:13
Deurne vraagt inwoners mening over afval scheiden DEURNE - PMD, GFT, papier, glas, restafval. Inwoners zijn bijna dagelijks bezig met het scheiden van afval. In de gemeente Deurne zijn we daar goed in. Deurne haalt al enkele... 14 augustus 2020 - 09:50
Blikseminslag in boom in Zeilberg ZEILBERG - In de Margrietstraat in Zeilberg is donderdagavond tijdens een onweersbui een boom getroffen door de bliksem. De boomtakken die afbraken zijn opgeruimd door de brandweer om zo de... 14 augustus 2020 - 09:17
In beeld: Deurne zoekt verkoeling DEURNE - Het was de afgelopen week snikheet in de gemeente Deurne. Inwoners zochten massaal verkoeling. Fotograaf Hein van Bakel overwon de hitte en maakte een rondje door Deurne. 13 augustus 2020 - 10:36
Horeca Deurne mag langer gebruikmaken van groter terras DEURNE - De extra terrasruimte voor horecaondernemers in Deurne blijft langer beschikbaar, zo maakte de gemeente woensdag bekend. Waar mogelijk kunnen horecaondernemers hun terras momenteel groter maken dan normaliter is... 12 augustus 2020 - 10:26