Een afscheidsgroet van de Gemert-Bakelse gilden. (Foto: Joan Delisse)

In beeld: Afscheid burgemeester Jan van Zomeren

dinsdag 1 maart 2016 - 12:00|Kristie Raaijmakers

GEMERT-BAKEL - Burgemeester Jan van Zomeren nam maandag, op schrikkeldag, afscheid van de gemeente Gemert-Bakel. Na 12,5 jaar burgemeesterschap, waarvan vijf jaar in Gemert-Bakel, staat hij de voorzittershamer en ambtsketen af. In een buitengewone raadsvergadering nam hij maandagmiddag afscheid van de raadsleden, het college, medebestuurders uit andere gemeenten en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten.

De buitengewone raadsvergadering kenmerkte zich door toespraken. Door de vele aanwezige gasten was zelfs de indeling van de raadszaal aangepast. De griffier was opgeschoven naar het college, waardoor Carolien van Zomeren plaats kon nemen naast haar man. Aan de andere kant van de burgemeester zat vice-voorzitter Harrie Verkampen van de gemeenteraad. Kinderen Willem en Frederique vvolgden het afscheid samen met hun partners vanaf de publieke tribune. Het woord was eerst aan wethouder Anke van Extel die namens het college een afscheidstoespraak hield. Ze beschreef de periode van bestuurlijke onrust waarmee Van Zomeren zijn carrière in Gemert-Bakel begon. "Maar je hebt je weg hierin kunnen vinden en mensen voelden zich op hun gemak bij je", aldus Van Extel. Ze ging terug naar de dag waarop de Van Zomeren als burgemeester van Gemert-Bakel geïnstalleerd werd. "Het was een droom voor je die uitkwam. Als burgemeester van Heumen had je het naar je zin gehad, maar burgemeester worden van een gemeente in Brabant was echt je wens. Dat snap ik heel goed."

Gehecht aan papier
"Keuzes maken vond je moeilijk", blikte Van Extel terug. "Maar dat siert je, wat je wilde je overal laten zien." Als cadeau gaf het college Van Zomeren een cadeau dat volgens de wethouders bij hem paste. "Jan heeft niet zoveel op met techniek. De college-app die we hebben, was lange tijd niet compleet. Totdat Jan ongeveer een half jaar geleden toch besloot om zich aan te sluiten bij het moderne medium Whatsapp. Jan was altijd gehecht aan papier en zijn kamer kenmerkte zich dan ook door de vele briefjes met daarop persoonlijke aantekeningen. Een persoonlijke vulpen, vonden we daarom een passend cadeau voor je." Van Extel wenste Jan van Zomeren en zijn vrouw een gelukkige en gezonde toekomst toe en sloot haar toespraak af met een verwijzing naar de bijzondere datum. "Afscheid nemen op schrikkeldag heeft zo ook zijn voordelen", sprak ze tegen Van Zomeren. "Als je over twintig jaar terugkijkt naar je periode in Gemert-Bakel, dan ben je eigenlijk nog maar vijf jaar weg."

Spagaat
Als tweede spreker kreeg de heer Brons, directeur van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost (VRBZO), het woord. Zijn toespraak had als thema: de vergelijking van een bestuurder met een topsporter. "Als ik een burgemeester moet vergelijken met een topsporter, dan zou het een turner zijn", liet hij weten. "Waarbij jij Jan, op je zestigste, nog gedwongen werd om een spagaat te leren." Daarbij doelde hij op de positie van een burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad en als verantwoordelijke voor de openbare veiligheid. "Enig zinvol verbaal geweld is er tussen ons wel gewisseld, omdat we beiden stonden voor de belangen van onze organisaties. Bij de regionalisering van de brandweer in 2014 heeft Gemert-Bakel veel pijn geleden, daar ben ik me van bewust, maar Jan je luisterde goed, bracht de boodschap terdege, zocht de confrontatie met medebestuurders als dat nodig was en je bleef betrokken en uiterst vriendelijk." Brons sloot zijn toespraak af: "Jan ik wil je danken voor de constructieve samenwerking en wens je een gelukkige toekomst. Ik hoop bovendien dat je je nooit meer in de spagaat hoeft te wagen."

Politievrijwilliger?
Namens de politie hield de heer Cornelissen, teamchef basisteam Peelland, een toespraak. Als geboren en getogen Gemertenaar had hij veel met burgemeester Van Zomeren te maken gehad. Hij opperde dat het wellicht een goede optie zou zijn voor Van Zomeren om als politievrijwilliger aan de slag te gaan. "Politiemensen worden getraind om de verbinding te zoeken met mensen, met ze in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Deze eigenschappen typeren jou exact", vond Cornelissen. Ook hij keek terug op een prettige samenwerking met de burgemeester, tot op de laatste dag. "We hebben in de afgelopen vijf jaren echt slagen gemaakt."

Samenwerking
Elly Blanksma, burgemeester van de gemeente Helmond sprak namens de burgemeesterskring Zuidoost Brabant. Zij sprak van een 'warme band' die is ontstaan en die ze niet snel zullen vergeten. "Als burgemeester ervaar je soms een institutionele eenzaamheid en dan is het fijn om twee keer per maand met de burgemeesterskring bij elkaar te komen waar je je zelf kunt zijn en dingen met elkaar kunt delen. In de afgelopen vijf jaar heb je het woord 'samen' centraal gesteld. Je ging nooit in conflict, maar wilde altijd samenwerken en zoeken hoe we samen verder konden komen." De Peelsamenwerking kwam ook ter sprake. "In de laatste drie jaren hebben we veel met elkaar opgetrokken binnen de Peelsamenwerking. En ook al was het moeilijk, uw burgemeester heeft altijd geprobeerd om die samenwerking en verbinding te zoeken." Ze richtte zich vervolgens weer tot Van Zomeren: "Jan, je laat een prachtige gemeente achter, en je laat redelijke politieke stabiliteit achter. Daar kun je trots op zijn."

'Met ketting?'
Namens de raadsfracties kreeg Wilmie Steeghs (Dorpspartij) het woord. "In maart 2011 kwam je Gemert-Bakel onder turbulente omstandigheden binnen en aan jou de taak om als verbinder de pleisters te plakken. Je had het er moeilijk mee, want je houdt niet van ruziënde partijen en conflicten vermijd je ook liever. En de Gemert-Bakelse mensen zijn toch een tikkeltje eigenzinnig, dus wij vonden onze eigen weg. In de raad is er nu ruimte voor humor, soms met een pittige discussie, maar het gaat goed samen." Steeghs stipte ook de huisvesting nog even aan. "Jammer vonden wij het dat je niet in de gemeente kwam wonen, dat hadden we graag anders gezien, maar de inwoners hebben daar niet onder geleden, wat je was er altijd." Met een korte anekdote van haar neefje die de burgemeester 'in het echt' had gezien, kreeg Steeghs de zaal aan het lachen. "Ik vroeg mijn neefje of de burgemeester toen ook zijn ketting om had, waarop hij antwoordde; 'nee, hij liep gewoon los rond'."
Namens de gemeenteraad overhandigde Steeghs een naamplaatje aan Van Zomeren. "Omdat jij verbinding met onze inwoners altijd hoog in het vaandel hebt gehad, leek een Jan van Zomeren Buurtbankske ergens in onze gemeente ons een passend cadeau. We overhandigen je nu alvast het naamplaatje en hopen dat je het er tegen de tijd dat het bankje er is, zelf even op komt spijkeren."

'Veel missen'
Tot slot was het woord aan Van Zomeren zelf. Na vijf jaar mocht hij nog één keer de gemeenteraad en alle andere toegestroomde gasten toespreken als burgemeester. Hij vertelde over de fijne dag die hij tot dan toe al had gehad, een afscheidsbijeenkomst met het college van burgemeester en wethouders en een lunchbijeenkomst met alle medewerkers van de gemeente. Hij vertelde over werkweken met gemiddeld zestig à zeventig uur exclusief reistijd. "Maar ik klaag niet, want ik deed het met plezier. Thuis heb ik er overigens ook nooit klachten over gehad, waarvoor dank. Vanaf morgen loop ik thuis wat vaker in de weg en ik hoop dat ook dan de klachten uit zullen blijven", zei hij. "Veel van Gemert-Bakel zal ik missen, onder meer het carnaval dat ik in vijf jaar tijd zes keer heb mogen meemaken." Van Zomeren kwam nog even terug op de tip om politievrijwilliger te worden. "Jarenlang ben ik bestuurslid geweest bij de organisatie van politievrijwilligers en volgens mij zit daar een maximum leeftijd aan die ik al lang voorbij ben. Maar we gaan het na", beloofde hij lachend. Na vele woorden van dank en complimenten aan de gemeente was het tijd voor afscheid. "We hebben een duaal stelsel, maar wel met één voorzitter voor zowel college als raad. Als die voorzitter stopt, valt het in tweeën uiteen, namelijk bij de twee vice-voorzitters. Daarom wil ik de voorzittershamer, die ik overigens nooit gebruikt heb, symbolisch overhandigen aan Harrie Verkampen, vice-voorzitter van de raad. Mijn ambtsketting overhandig ik symbolisch aan wethouder Anke van Extel, loco-burgemeester." En met die woorden nam Van Zomeren afscheid van de gemeente waar hij vele 'fijne herinneringen' aan koestert.

Afscheidsgroet
Een besloten receptie voor de gasten van de buitengewone raadsvergadering volgde waar Van Zomeren zelfs getrakteerd werd op twee gepersonaliseerde liedjes gespeeld door een band met personeelsleden onder leiding van gemeentesecretaris Bert Jansen. 's Avonds volgde er een openbare receptie voor alle inwoners van de gemeente. Vele gasten kwamen daarheen. De gilden brachten een afscheidsgroet aan de burgemeester, vertegenwoordigers van vele Gemert-Bakelse verenigingen en bedrijven en ook veel inwoners kwamen Van Zomeren nog een hand schudden. Na afloop was er nog een informeel samenzijn met de gemeenteraad en het college.
Vanaf 1 maart is waarnemend burgemeester Rene van Diessen aangesteld in Gemert-Bakel, totdat de vacature voor de plek die Van Zomeren achterlaat, wordt ingevuld.

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Kristie Raaijmakers en Joan Delisse.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Kerststallen in Sint Jozefparochie SINT JOZEFPAROCHIE - In de Deurnese wijk Sint Jozefparochie is door de inwoners en diverse organisaties een bijzondere kerstsfeer gecreëerd door in de hele wijk verlichte kerststallen te plaatsen. Vrijdagavond... 16 december 2018 - 11:40
Nieuwe komedie De Plankeniers LIESSEL - Toneelvereniging De Plankeniers speelt zaterdag 15 en zondag 16 december de komedie Ach, een pondje meer of Minder in De Kastanje, Hoofdstraat 62 in Liessel. Beide voorstellingen beginnen... 14 december 2018 - 16:12
Eerder aanleveren vanwege feestdagen DEURNE - Het Weekblad voor Deurne verschijnt ook tijdens de komende feestdagen. De verspreidingsdagen zijn donderdag 27 december en donderdag 3 januari. Vanwege de kortere productieweken sluiten we wel eerder... 13 december 2018 - 11:58
Stichting Vriendenkring Deurne-Batouri stopt DEURNE - Stichting Vriendenkring Deurne-Batouri houdt per 1 januari 2019 op te bestaan. Volgens secretaris Addie Smolders is het, zoals voor veel vrijwilligersorganisaties, steeds moeilijker om mensen te vinden die... 13 december 2018 - 11:39
Tweede keer Kerst in de Hei SINT JOZEFPAROCHIE - In de Deurnese wijk Sint Jozefparochie wordt door de inwoners en diverse organisaties een bijzondere kerstsfeer gecreëerd door in de hele wijk verlichte kerststallen te plaatsen. Vanaf... 13 december 2018 - 11:29
Inboedel gedumpt in het bos DEURNE - In een bos aan de Trienenbergweg in Deurne is dinsdagmiddag 11 december een berg gedumpt afval aangetroffen. In het bos werden onder meer een oven, een buggy, een... 11 december 2018 - 16:34