Free Fun Flyers bestuursleden v.l.n.r. Jan Bulsink, Ben te Hofstee en Johan van de Laar.

Vliegerfeest: Kleurrijk spektakel boven de Gemertse velden

donderdag 6 augustus 2015 - 15:47|Kristie Raaijmakers

GEMERT - Het is weer tijd voor het jaarlijkse internationale vliegerfeest in Gemert. Aankomend weekend organiseert de Gemertse Vliegerclub Free Fun Flyers dit vliegerweekend voor de 27e keer, op het terrein bij de Kokse Hoeve. Creatieve kleurrijke creaties van Nederlandse, Belgische en Duitse vliegeraars zijn te bewonderen. Op zaterdagavond zijn er zelfs verlichte vliegers te zien.

Wie bij een vlieger alleen maar denkt aan een driehoekig klein zeil, heeft het mis. De enthousiaste vliegeraars die met hun zelfgemaakte creaties de vliegerfeesten bezoeken, hebben vliegers in allerlei soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een vleermuis waarvan zelfs de vleugels deinen op de wind, of een cirkel-vlieger die in de lucht de vorm van een ring heeft. Een andere moderne vlieger die indruk maakt, is het Heksenbeest. Deze vlieger is 4 meter hoog en 3,5 meter breed en heeft een staart die 15 meter lang is. "Op de grond is het een heel gevaarte, maar eenmaal hoog in de lucht, lijkt hij lang niet meer zo groot", vertelt Ben te Hofstee, voorzitter van de Free Fun Flyers.

Free Fun Festival
In Gemert werd vroeger het Free Fun Festival georganiseerd. Een veelzijdig festival waar bedrijven zichzelf konden presenteren, er traden bandjes op maar ook werden er demonstraties gegeven door enthousiaste vliegeraars. Toen dit festival niet meer georganiseerd werd, heeft een club enthousiaste vliegeraars besloten om een vliegerfeest te gaan organiseren. Deze mensen bezochten vaak al vliegerfeesten in andere plaatsen en vonden dat Gemert ook zo'n festival verdiende. Na de eerste succesvolle editie, werd de club Free Fun Flyers opgericht, die dit jaar dus 26 jaar bestaat. Sindsdien is het vliegerfeest jaarlijks georganiseerd.

Bestuursleden
Een puur Gemertse club is het al lang niet meer. Leden van de Free Fun Flyers komen uit heel Nederland. Sterker nog, van de 43 leden komen er slechts enkelen uit Gemert. Voorzitter Ben te Hofstee en secretaris Jan Bulsink komen uit Doetinchem, bestuurslid Henk van Beek komt uit Zeeland en bestuurslid Sijbrand Koopman uit Breda. Penningmeester Johan van de Laar komt wel uit Gemert. Hij is al ruim twintig jaar bestuurslid en heeft enkele jaren de kar alleen moeten trekken. "Van de Gemertse leden was er niemand die zich beschikbaar wilde stellen voor het bestuur en ik kwam al jaren op het vliegerfeest, dus ik besloot me aan te melden als secretaris", vertelt Bulsink. "En hij heeft mij zo gek gekregen om mezelf beschikbaar te stellen als voorzitter", vervolgt Te Hofstee. "Het vliegerfeest in Gemert staat bekend als rustig en relaxed feest in een gemoedelijke sfeer. Het zou toch zonde zijn als zo'n mooie vereniging ter zielen zou gaan." Met het nieuwe bestuur is er ook voor gekozen om de taken meer te verdelen. Zo is er een organisatiecommissie die het vliegerweekend mede verzorgt, zodat de bestuursleden ook kunnen vliegeren tijdens hun jaarlijkse vliegerweekend.

Clubweekend
Jaarlijks heeft Free Fun Flyers niet alleen het internationale vliegerfeest in augustus, maar ook nog een clubweekend voor leden en hun familie in de maand mei. Het verschil is dat dat een besloten feest is voor clubleden en het vliegerfeest van aankomend weekend is internationaal, met vele gastvliegers en het is gratis toegankelijk voor toeschouwers. "Het clubweekend is er voornamelijk voor bedoeld dat de leden elkaar beter leren kennen. Ieder zondagmiddag wordt er wel gevliegerd op het terrein bij de Kokse Hoeve, maar omdat vele leden niet in Gemert wonen, komt lang niet iedereen daarheen", licht Van de Laar toe.

Vliegers maken
De club hoopt door met het vliegerfeest ook nieuwe leden aan te spreken. "De vliegers worden veelal zelf gemaakt en veel mensen denken dat dat heel moeilijk is, maar eigenlijk is het best eenvoudig. Het mooie aan zelf een vlieger maken, is dat je er je eigen creativiteit in kwijt kunt, maar ook de spanning als je hem de eerste keer op laat, doet hij het, of niet?", aldus Te Hofstee. "We horen ook vaak verhalen van mensen die vroeger zelf vliegers gemaakt hebben van krantenpapier die geplakt werden met een gekookte aardappel. Als mensen erover vertellen zie je het kinderlijke weer bij ze naar boven komen. Maar wat let hen om de vliegerdraad weer op te pakken? Leden van de vliegerclub kunnen helpen bij het maken van een vlieger en natuurlijk zijn we allemaal met één simpele vlieger begonnen." Hoewel het jongste lid van de Free Fun Flyers 22 jaar is, ligt de gemiddelde leeftijd toch wel ongeveer op zestig jaar. "We hopen meer jeugdige leden te bereiken", aldus Te Hofstee.

Vanuit je stoel
Liep je bij jouw eerste vliegerpoging ook rennend over het strand, en frustreerde het je dat de vlieger niet de lucht in ging? Dan deed je het niet goed, volgens Bulsink. "Veel kinderen en ook volwassenen denken dat je bij vliegeren veel moet rennen, maar bij goed vliegeren moet je juist zo min mogelijk rennen. Als je een goede vlieger, een eenlijner, hebt en je staat in de wind, dan kun je hem zo oplaten. Bij wijze van spreken kun je gewoon in je stoel blijven zitten." Te Hofstee vervolgt: "Maar veel jonge mensen willen stunten met een vlieger en kiezen voor een tweelijner, dan ben je na een half uur moe omdat je voortdurend de bewegingen van een ruitenwisser maakt." Volgens de mannen is de eerste ervaring met vliegeren heel belangrijk. "Als het dan niet lukt, vinden veel kinderen er al niks meer aan", aldus Bulsink. "Maar al doende leer je, ik heb ook heel veel geleerd van andere vliegeraars."

Vroege ervaringen
De heren zijn allemaal al op jonge leeftijd begonnen met vliegeren. "Als jongen van tien maakte ik al vliegers voor de jongens in onze buurt", blikt Te Hofstee terug. "Met het geld wat ik ervoor kreeg, kon ik vliegerpapier kopen." Bulsink's vroegste vlieger herinnering heeft hij van toen hij vier jaar was. "Mijn vader had een vlieger voor mij gemaakt en tijdens het vliegeren, liet ik de klos uit mijn handen vallen. Het waaide hard, dus de vlieger ging er vandoor. En mijn vader ging er achteraan." Bulsink vervolgt: "Op een bepaalde leeftijd voel je jezelf te oud om te vliegeren, als je een jaar of vijftien wordt. Maar toen ging ik vliegers maken voor de buurjongens, zodat ik toch nog kon blijven vliegeren. Later kwamen de verenigingen op en als volwassene kun je dus ook nog prima vliegeren."

Enthousiast
Het leuke van het vliegerfeest vinden de heren de aanspraak en interesse van bezoekers. "Ik heb het idee dat mensen in Brabant enthousiaster zijn dan elders", zegt Te Hofstee. "Hier komen de mensen op het veld kijken, ze vragen dingen en de sfeer is altijd gezellig." Bulsink bevestigt: "Het is inderdaad leuk dat de mensen hier vragen stellen. Wij geven graag uitleg over wat we doen." Ook in hun vrije tijd vliegeren de mannen regelmatig. "Onlangs was ik op vakantie en tijdens het vliegeren kwam het buurjongetje van de camping naar me toe om te vragen of ik ook vliegers verkocht", vertelt Van de Laar. "Toevallig had ik er een paar bij me. De rest van zijn vakantie heeft het jongetje van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gevliegerd. Heerlijk om te zien."

Activiteiten
Tijdens het vliegerfeest aankomend weekend zijn er ook leuke activiteiten voor de kinderen. Zij kunnen hun knuffel meebrengen, om hem te laten parachute springen. "Via de vliegerlijn van een vlieger, gaat een apparaatje met een parachute omhoog en bovenaan wordt de parachute gedropt. Na afloop krijgen de kinderen dan een certificaat met de naam van hun knuffel erop. Op dezelfde manier worden er ook snoepdroppings gedaan. Robert Valkenburgh en Heleen Steenbekkers zijn te gast met houten instrumenten met snaren waar de wind doorheen speelt. "Bijzonder om te horen", aldus Van de Laar. Verder zijn er natuurlijk vliegers in alle soorten, maten en kleuren te zien. Op zaterdag is het vliegerterrein open van 8.00 tot 24.00 uur. In de avond wordt er gevliegerd met verlichte vliegers en is het terrein sfeervol versierd met lampions. Op zondag kan publiek komen kijken tussen 8.00 en 17.00 uur. Het vliegerfeest wordt gehouden bij de Kokse Hoeve, aan de Koksedijk in Gemert.

Gerelateerde nieuwsberichten

Strojil verovert nationale beker met Basketbal Academie Limburg DEURNE - Basketbal Academie Limburg MU18 heeft afgelopen zaterdag beslag gelegd op de Basketball Cup. Het team van Armin Strojil (17) uit Deurne was in de eigen sporthal Boshoven in... 24 september 2020 - 14:26
Grondige renovatie Koolhof om wijk klimaatbestendig te maken DEURNE - De plannen om de Deurnese wijk Koolhof klimaatbestendig te maken stammen reeds uit 2018. Door vertraging lijkt er nu pas schot in de zaak te zitten. De wijk... 24 september 2020 - 14:13
Lovende woorden voor inzet Lex en Leonie van de Haterd DEURNE - Directeur Katjuscha Otte opende zondag 20 september de expositie ‘Van Armando tot Zadkine’ in Museum De Wieger. In een veelzijdige en verrassende expositie zijn zo’n tweehonderd werken te... 24 september 2020 - 14:06
Fanfare Sint Cecilia Milheeze laat weer van zich horen MILHEEZE - Fanfare Sint Cecilia liet op de laatste zondag van de zomer sinds lange tijd weer van zich horen in het openbaar. Onder een stralende zon en dito blauwe... 24 september 2020 - 13:06
Fietser zwaargewond na aanrijding met auto in Deurne DEURNE - Een fietser is donderdagmorgen zwaargewond geraakt na een aanrijding met een auto. Het slachtoffer werd rond 10.45 uur geschept bij het oversteken op de Dunantweg in Deurne. Vanwege... 24 september 2020 - 12:17
In beeld: Eerbetoon aan Willem Dat SINT JOZEFPAROCHIE - Onder toeziend oog van vele belangstellenden zijn vorige week vrijdag tijdens een emotionele bijeenkomst de naamborden van het Willem Dat Plantsoen in Sint Jozefparochie onthuld. Naast diverse... 24 september 2020 - 11:51