Aanstekergas

Snuiven aanstekergas: Klein probleem of fatale trend?

dinsdag 10 oktober 2017 - 12:09|Jolein van der Ven

GEMERT – Vorige week betrapte jeugdagent Niels Kanters een jongen met een bus aanstekergas en een plastic zakje. In gesprek met Kanters vertelde de jongen dat het inhaleren van aanstekergas ´in opkomst´ is en veel jeugdigen in de regio zich ermee bezig houden.

door Jolein van der Ven

Kanters vertelt dat hij de jongen trof op een voor de politie bekende hangplek voor jongeren: “Ik had hem de dag ervoor ook al zien zitten met zo’n busje, maar toen dacht ik er nog niks van, toen ik hem de dag erna weer in dezelfde situatie aantrof, ben ik met hem in gesprek gegaan”, vertelt hij. De jongen legde uit hoe hij het spul gebruikte: Het gas wordt in een plastic zakje gespoten en vervolgens via dat zakje geïnhaleerd op een manier die lijkt op het in- en uitademen in een zakje wanneer men hyperventileert.

Net een ballonnetje
Het effect hiervan schijnt vergelijkbaar te zijn met dat van een ´ballonnetje´, waarbij lachgas via een ballon wordt ingeademd. Er zijn echter twee belangrijke verschillen tussen deze twee zaken: Lachgas kan niet zomaar overal worden gekocht (en is daarbij vaak te prijzig voor scholieren), en lachgas is niet dodelijk.

Fataal
Het inhaleren van aanstekergas kan weldegelijk dodelijk zijn. In maart dit jaar overleed een 13-jarige jongen uit Amsterdam nadat hij een hartstilstand als gevolg van het inhaleren van het gas. Eerder stierf in België een 19-jarige vrouw aan dezelfde oorzaak. Het gebruik van het gas is relatief onbekend en wordt naar schattig maar zelden gedaan. Dat is ook de reden dat er weinig over bekend is. Jongeren denken waarschijnlijk dat het een goedkoop alternatief is voor lachgas en een soortgelijk effect heeft.

Hartritmestoornissen
Aanstekergas is butaangas dat in navulampullen voor gasaanstekers zit. Het inhaleren hiervan kan het sudden sniffing death syndrome als gevolg hebben: een plotselinge hartritmestoornis. Dit maakt het risico van het gebruik van aanstekergas vele malen groter dan dat van lachgas.

Gewoon bij de Action
Kanters vertelt dat de jongen hem meldde het flesje voor nog geen Euro bij de Action te hebben gekocht. Daar staan ze inderdaad voor 85 cent in een bijna leeg schap. De assistent-manager van de Action in Gemert vertelde dat zij geen inzicht hebben in de hoeveelheid aanstekergas die er in een week doorheen gaat in de winkel. Wel was zij op de hoogte van het fenomeen. Maar aanstekergas is geen illegaal middel. Daarbij kan het goedje op veel andere plekken ook worden aangeschaft.

Zorgmelding
“Er is geen sprake van een strafbaar feit”, legt Kanters uit. “Het is geen verboden middel. In dat soort gevallen wordt een zogeheten zorgmelding gedaan”. In zo’n geval wordt er eerst naar de ouders van de jongere in kwestie gegaan, waar deze ‘met de billen bloot moet’ en samen met de agent moet vertellen wat er gebeurd is. De zorgmelding zelf gaat naar Veilig Thuis. Vanuit daar gaat de melding naar de betreffende gemeente en die zetten het door naar Centrum Jeugd en Gezin. Zo probeert de politie zoveel mogelijk relevante instanties op de hoogte te stellen van een probleem dat weliswaar niet strafbaar, maar wel gevaarlijk is.

Grenzen
Agent Kanters geeft verder aan dat het moeilijk is om feiten en cijfers te verzamelen over een fenomeen als dit. Wel is duidelijk dat het fatale geval begin dit jaar niet genoeg was om de 'hype' te doen overwaaien. “Veel gebeurt simpelweg buiten ons gezichtsveld en de jeugd is vaak niet op de hoogte van de risico’s die ze nemen. Daarbij weten ze vaak hun grenzen niet”. Grenzen zijn bij butaangas echter niet zo relevant als in veel andere gevallen van middelenmisbruik: één snuif eraan kan al fataal zijn.

Tags